Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť

Za účelom zväčšovania si vedomostí o pive sme navštívili priamo niekoľko pivovarov, kde sme si mohli pozrieť krok za krokom proces výroby zkatistého moku.

PIVOVARY

 

VEĽKOPOPOVICKÝ KOZEL

Zmienky o pivovare siahajú až do 14. storočia. Prvá várka bola v pivovare založenom pražským priemyselníkom barónom Ringhoffer uvarená v decembri roku 1874.

Od roku 1999 je pivovar Veľké Popovice súčasťou spoločnosti Plzeňský Prazdroj, as a zároveň členom pivovarnícke skupiny SABMiller. 

RADEGAST

V Nošoviciach varia sládkovia pivo Radegast už viac ako 40 rokov. Za tú dobu sa toho veľa zmenilo a pivovar prešiel niekoľkými etapami modernizácie.

Nezmenila sa ale receptúra ani postup varenia piva Radegast, a tak zostáva rovnaká aj jeho chuť, výrazná horkosť a správny šmrnc „ríz“.

Ostravár

V Ostrave je už viac ako 115 rokov. Za tú dobu sa zapustili korene naozaj hlboko. Pivovar stojí v srdci regiónu, v samom centre Ostravy. Je neoddeliteľnou súčasťou kraja a dáva prácu stovkám ľudí.

Začiatkom 20. storočia zažíval pivovar, rovnako ako celá ekonomika v krajine, úspešné obdobie. Potom ale prišli svetovej vojny a s nimi krízy. Po tomto ťažkom období bol pivovar Ostravar v niekoľkých fázach rekonštruovaný a modernizovaný( avšak v pivovare sú zachované niektoré časti : napr. spilka) a stal sa jedným z hlavných dodávateľov piva v Moravskosliezskom kraji.

 

Dnes patrí medzi desať najväčších pivovarov v Českej republikespan> desať najväčších pivovarov v Českej republike

 

Pivovar Holba

Už viac ako 140 rokov vyrába pivovar Holba v prekrásnom prostredí Jeseníkov rýdze pivo z hôr, známe doma aj v zahraničí. Skúsenosti sládkov sa v pivovare odovzdávajú z generácie na generáciu od doby, kedy tu jeho zakladateľ a sládek Josef Müllschitzký uvaril v decembri roku 1874 prvú várku hanušovického piva. Vtedy kapacita moderného parného pivovaru dosahovala 22 400 hektolitrov ročne, čo predstavovalo 40 000 vedier. Dnes je to dvadsaťkrát viac. Aj keď povesť hanušovického piva už dávno prerástla hranice regiónu, jeho silná väzba na miesto podnikania sa premieta ajn do samotného názvu pivovaru, ktorý nesie meno jednej z najstarších častí Hanušovíc - Holba.

 

 

Vzdelávali sme sa ...

Škola čapovania s Lukášem Svobodou

Škola s majstrom sveta v čapovaní je  hlavne o praxi - Lukáš vás postaví za výčap a naučí čapovať šnyt, hladinku, mlieko, na dvakrát, rezané ... Všetko, čo si načapuje, si môžete aj vypiť.

Práve u Lukáša môžeme vidieť zanietenie pre načapovanie toho najkvalitnejšieho piva – a to je to, čo práve my chceme ponúknuť každému nášmu zákazníkovi – kvalitne a majstrovky načapované pivko!

Príďte k nám, do Pivárne u Kultána ,  na jedno – vieme Vám zaručiť tú najvyššiu kvalitu nášho piva., a to práve preto, že naši výčapníci sú vyškolení priamo u majstra. 

....keďže pivo, jeho podávanie a čapovanie je pre nás najdôležitejšie navštívili sme aj Jakuba Šroubaře (Nejlepší výčepní Pilsner Urguell na Moravě). Aj u neho sme mohli vidieť vzťah k pivu - vzťah k čapovaniu. Aj u neho sme si prehĺbili naše poznatky a vedomosti o zlatistom moku.

 

Dňa 16. 06. 2016 sa naše výčapníčky zúčastnili súťaže Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Bratislave - ďalšia skvelá a hodnotná skúsenosť zo sveta čapovania .